Overslaan en naar de inhoud gaan

Winnaars eerste fotoprijs Johan Van Steen

do, 04/26/2018 - 16:24

Onlangs werd in de Bozar de eerste Fotografieprijs Johan Van Steen uitgereikt.

Jury en deelnemende scholen

De jury, Tim Dirven (Brussels fotograaf), Tamara Berghmans (curator Fotomuseum), Viviane Smekens (ere-coördinerend directeur van scholengroep Brussel), Luckas Vander Taelen (docent, journalist, reportagemaker en politicus) en Kristin Verellen (partner Johan) beoordeelden de manier waarop het thema werd weergegeven, de creativiteit en de fotografische eigenschappen van de ingezonden foto’s.

Er waren inzendingen van heel wat Brusselse scholen: Atheneum Anderlecht, Academie beeldende kunsten Anderlecht, Luca School of Arts Narafi, Luca School of Arts Sint-Lukas, Rhok Academie, Cvo Coovi, Haute Ecole Libre de Bruxelles, Ecole de photographie Agnès Varda, Acedémie Royale des Beaux-Arts de Bruxelles.

 

Prijzen

Benoit Desmet won de eerste prijs met de foto ‘Escaped from the glass bell, HOPE wears a white dress’. Waarin subtiel wordt gespeeld met grijswaarden en illusie.

De tweede prijs ging naar Simon De Schepper met de foto ‘Warm embraced by the light on my path’, een mooie zwart-wit foto die heel wat interpretatie mogelijk maakt.

En de derde prijs was voor Thomas Van Den Bergh met zijn werk ‘Hoop - wortels’. Waarbij verbindingen van welke aard ook, nodig zijn om hoop door te geven.

De jury selecteerde ook de werken die, samen met een selectie foto’s van Johan Van Steen, tentoongesteld worden in Bozar, en die ook in de catalogus een aparte plaats krijgen.

De fototentoonstelling loopt nog tot en met 3 juni naast de Henry Le Boeuf-zaal van de Bozar. Het publiek krijgt de gelegenheid te stemmen op de foto die later dan de publieksprijs zal krijgen.

 

Context

Op 22 maart 2017 werd Johan Van Steen slachtoffer van de dodelijke terroristische aanslag in de metro halte Maalbeek. Johan was student fotografie van GO! CVO Coovi, centrum voor volwassenenonderwijs van Scholengroep Brussel. De scholengroep besliste daarop in overleg met de partner van Johan om een jaarlijkse fotowedstrijd in te richten die zijn naam draagt met als doel de passioneel gedreven student fotografie aan te spreken en te motiveren om via foto’s waarden en maatschappelijke thema’s vorm te geven.

Via deze links kunt u het persdossier en de foto's terugvinden.

De catalogus met de foto's van zowel Johan, de winnaars en alle deelnemers is te koop op het secretariaat of door te mailen naar cvo.fotografie@coovi.be Kostprijs is €15

Quote block inspiring pic

"Met CVO COOVI kon ik een studieschema samenstellen dat mij op het lijf geschreven stond."