Overslaan en naar de inhoud gaan

Traveling. It leaves you speechless, then turns you into a storyteller...*

Inschrijven Icon/Subscribe Created with Sketch.

Heb jij constant reiskriebels? Dan is deze opleiding jou op het lijf geschreven.

Lees hier het stageverslag naar Riga en Tallinn
Lees hier het verslag van de stagereis naar Malta

* IBN BATTUTA  - Marokkaans ontdekkingsreiziger uit de 14de eeuw

Droom jij weg als je te lang binnen zit? Ben jij gefascineerd door het eeuwenoude patrimonium in steden en cultuursites? Of vind je het spannend om de platgetreden paden te verlaten? Als je van toerisme houdt, past deze grensverleggende opleiding prima in jouw professionele rugzak. Je leert natuur en landschappen lezen om er enthousiast over te vertellen. Verschillende doelgroepen zorgen ervoor dat elke gidsbeurt een nieuw avontuur wordt. Met deze praktijkopleiding ligt de wereld van het toerisme aan je voeten/wandelschoenen. Mis de trein niet.

Word gids of reisleider, met COOVI. Hier zie je hoe het er aan toe gaat.

Toerisme boomt en professionele gidsen en reisleiders zijn altijd en overal nodig.

Ja maar, is daar vraag naar?

Toerisme Vlaanderen, het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en andere toeristische organisaties en opleidingscentra hebben samen dit opleidingstraject uitgewerkt. Immers, het toerisme boomt en professionele gidsen en reisleiders zijn altijd en overal nodig.

In de opleiding Gids kan je afstuderen als Gids Brussel, Gids Groene Gordel of Museumgids.

In de opleiding Reisleider word je specialist Europa of Verre Bestemmingen, mét een EHBO-brevet op zak.

Als je de opleiding tot gids of reisleider met succes afrondt, krijg je een gids- of reisleiderskaart als bewijs dat je beschikt over alle basiscompetenties die je nodig hebt om de toerist op een degelijke manier te begeleiden.

Is het wel voor mij?

Heb jij constant reiskriebels? Ben je een organisator in hart en nieren, of ben je graag met mensen bezig? Dan is deze opleiding jou op het lijf geschreven. Bij COOVI is iedereen welkom: van werknemer tot zelfstandige, van beginner tot semi-professioneel. Leer de kneepjes van het vak en scherp je techniek aan.

Opgelet:

  • de kennis van minstens één vreemde taal is een vereiste om het certificaat te kunnen halen. Voor Engels/Frans/Duits kan dit aangetoond worden met een diploma secundair onderwijs.Voor een andere taal wordt een taaltest afgelegd.

 

 

 

 

 

Docenten

Marleen Dewaele
Marleen De Waele

Ik ben Marleen, en ben opleidingscoördinator van de opleiding Gids/Reisleider. Talen studeren en reizen zijn altijd mijn grootste passies geweest. Werken ‘met’ en  ’voor’ mensen, vind ik boeiend. Ik gids en begeleid reizen in Europa en ook naar verre, exotische bestemmingen. Al de kennis die ik verworven heb na 37 jaar, wil ik delen met anderen. Het is fijn om je cursisten later als collega’s te ontmoeten in de gids-en reisleiderswereld.  Na 37 jaar blijft lesgeven nog steeds elke dag opnieuw een boeiende uitdaging.

Jeroen Venderickx
Jeroen Venderickx

Ik ben al 19 jaar als gids verbonden aan het Museum voor Natuurwetenschappen. Sinds september 2017 geef ik landschapslezen bij CVO COOVI. Lesgeven aan geïnteresseerde volwassenen werkt erg motiverend. Het is fijn om mijn passie voor natuur, geologie, evolutie en biodiversiteit te mogen delen. Wetenschappelijke kennis over de fysieke wereld is volgens mij de hoeksteen van het begrijpen én beheren van onze gemeenschappelijke leefwereld. Gidsen is voor mij een ambacht die met passie tot kunst verheven wordt.

Valentin Thijs
Valentin Thijs

Ik ben dertig jaar actief als professionele gids en voordrachtgever in verschillende federale musea en in Bozar te Brussel. Ik ontwikkelde een grote historische interesse voor het cultureel erfgoed in België, Vlaanderen en Brussel. Ik specialiseerde me in stadsontwikkeling en architecturale rondleidingen. Ik werkte als educatief medewerker aan het Muziek Instrumentenmuseum (MIM) te Brussel. Sinds 2005 ben ik docent aan CVO COOVI.

Tamara Ingels
Tamara Ingels

Dr. Tamara Ingels is kunsthistorica. Ze werkt als zelfstandig consulent aan projecten in de erfgoedsector. Als docent geeft ze vormingen en lezingen in samenwerking met diverse educatieve organisaties. Ze gaf meerdere jaren vakdidactiek Kunstwetenschappen aan de lerarenopleiding (VUB) en is reeds vele jaren actief als gidsenopleider, met nadruk op vakdidactiek, kunsten en erfgoed. Haar expertise in dit veld bouwde ze op door vele jaren ervaring als gids en cultuurbemiddelaar. Ze specialiseerde zich in funerair erfgoed en de specifieke didactiek die komt kijken bij het gidsen op begraafplaatsen.

Toekomst

Een voorproefje van jouw toekomst

Nadat je afgestudeerd bent bij COOVI, kan je alle kanten op met je kennis. De werkopties zijn uitgebreid: ga op stap als reisleider bij een organisatie, als stadsgids in Brussel, als medewerker bij een reisbureau, in de groene gordel, in een museum, enzovoort. Droom groots. Wat houdt je tegen?

Inschrijven
Gids/Reisleider bij COOVI

Maak kennis met de CVO COOVI alumni

Josiane Van der Elst
Tevreden afgestudeerde cursist Gids Brussel, 2016-2017

Ik volgde de gidsenopleiding voor Brussel. Je leert er kijken naar de diverse aspecten van een stad: zowel op bestuurlijk, architecturaal, militair, religieus, taalkundig, financieel als of sociaal vlak. Leeft er een redacteur, een spreker, een bemiddelaar, of een organisator in jou, dan is de opleiding ‘Gids Brussel’ misschien het antwoord. Gidsen is hét vak om diverse talenten samen te gebruiken. Of je er nu beroepshalve voor kiest of je gewoon je interesseveld wil verbreden. CVO COOVI heeft een gedreven crew en kapitein aan boord.

Stadsgids Brussel
Maarten Vantilt – 2016-2017

Basismodule : Rondleiden in de Praktijk

De moeilijkste opdracht vond ik de eerste in Brussel over het Jubelparkmuseum. Dat zal zeker te maken hebben gehad met het feit dat het de eerste was en dat je je nog een manier van werken eigen moet maken, maar ik vond het ook het moeilijkste onderwerp. Hoe breng je het verhaal van een museum over zonder te vervallen in opsommingen over bijvoorbeeld de collectie, hoe houd je het met andere woorden interessant voor het publiek? Ik heb ervoor gekozen om verschillende facetten met elkaar te vermengen (de historiek van het museum, de collectie, de huidige tentoonstellingen) en hoop zo dat euvel opgelost te hebben. De makkelijkste opdrachten waren zeker het Lam Gods en het leven en werk van Rubens omdat ik professioneel ook met zulke onderwerpen bezig ben en dus goed wist waar te zoeken naar interessante bronnen. Bovendien waren het toffe onderwerpen waarbij het opzoeken van informatie allesbehalve als werk aanvoelde.

Dit vak leek me al op voorhand het leukste van het jaar en dat is ook zo gebleken. Ik heb zowel inhoudelijk als op gidsvlak veel bijgeleerd en heel wat leuke mensen beter leren kennen. Op naar het finaliteitsjaar!”

 

Paaseiland
Ervaring cursus reisleider door cursist SDG

“Ik wil zo graag de wereld zien”, dit lied van Verminnen is intussen een evergreen  en een motto voor vele reislustige  onder ons.  Het moet je maar overkomen, reiskriebels die dan ook nog toenemen als je ouder wordt,  wel … op een dag kies je voor de opleiding reisleider Europa en verre bestemmingen.  Een ervaren lesgever en coach en meerdere gastsprekers met praktijkervaring loodsen de cursisten door een aantal modules.  Heel wat aspecten van rondreizen komen aan bod : communicatievormen, type reizigers, groepsdynamica, interculturele communicatie, verschillende reisformules (bus, vliegtuig, …) en duurzaam toerisme.  Er is ook veel aandacht voor praktijk.  Je leert  het aanbod aan reisprogramma’s naar een bestemming te vergelijken.  Je neemt zelf één bestemming onder de loep en presenteert die als aanloop tot een groepsreis. Zo stak ik veel op over Myanmar en deelde ik dat met medecursisten.  Het echte werk begint pas bij de stagereis naar een Europese bestemming. Als cursisten organiseer je samen een groepsreis van A tot Z voor zowat 25 deelnemers. In ons geval was dat Budapest, een echte aanrader.  Niemand kan vooraf veldwerk doen, alles gebeurt op papier en pc, via mail en telefoon.  En dank je wel Google Street view voor de virtuele hulp bij het uitstippelen van wandelingen.  Eenmaal ter plaatse beleef je een leerrijke vierdaagse!  Parallel aan de stagereis zit iedereen te broeden op een eindwerk.  Een groepsreis naar een verre bestemming naar keuze met een welbepaald thema als rode draad. Zelf koos ik voor een klein maar zeer fijn land: Belize. In het binnenland en op zee en koraaleilanden kruip ik met de medereizigers in ware reporterstijl in de huid van Kuifje en kapitein Cousteau.

 Maar nu het volop zomert, druk ik even op de pauzeknop, want ik wil een stukje van de wereld in het echt zien. 

SDG –afgestudeerd 2016-2017

gids Brussel
Marijke Decoster

FINALITEIT GIDS BRUSSEL 2017 – 2018                                                        

De opleiding “gids Brussel” opende voor mij nieuwe perspectieven.

Je ontmoet er gelijkgestemden, ontdekt er verborgen pareltjes in het drukke stadsweefsel en na afloop van de cursus heb je een bredere kijk op onze prachtige hoofdstad.

De, op regelmatige basis, georganiseerde extra muros-activiteiten zijn een echte meerwaarde om de praktijk af te toetsen! Ook de verrijking van de algemene kennis is een grote troef. De opleiding is een combinatie van contactmomenten, didactische uitstappen en gastcolleges. De lesgevers zijn ook gidsen in de Belgische kunststeden. Deze opleiding is een aanrader van formaat voor al wie zich geroepen voelt om te gidsen.

 

GIDSEN IN BRUSSEL ……….  1 adres :  CVO COOVI Anderlecht

Marijke De Coster

 

gids Brussel

Reisleider
Pierre MASSCHELEIN

Opleiding Reisleider Europa en Verre Bestemmingen

“ Ik reis graag , dus ik word reisleider ”. Foutieve redenering …  je begint beter niet aan deze opleiding !

“ Ik reis graag en ik wil mijn passie ook met anderen delen ”. Indien dit je motivatie is en je daar bovenop goed kan omgaan met mensen , probleemoplossend kan werken en je niet bang bent om initiatief te nemen, schrijf je dan snel in voor deze opleiding.

Je zal er een grondige theoretische basiskennis meekrijgen over o.a. vulkanen, natuurfenomenen en wereldgodsdiensten, maar ook over specifieke reisleidervaardigheden. Belangrijk in deze opleiding is natuurlijk de praktijk. Gaande van het voorbereiden van een infovergadering voor een ( virtuele ) 3-weekse reis naar Nieuw-Zeeland, het organiseren en begeleiden van een daguitstap naar Brugge

( 2018 )  tot het schrijven van een paper over een 18-daagse reis naar de Baltische Staten. Hoogtepunt van de opleiding is wel de 5-daagse stagereis naar Malta, die je samen met je mede-cursisten niet enkel op papier uitwerkt, maar ook o.l.v. lesgever en coach uitvoert en begeleidt. Hier word je beoordeeld op je vaardigheden.  Verdorie, wat was dit een boeiende opleiding !

En biedt deze opleiding ook mogelijkheden ? Zeker en vast. Eind september begeleid ik ( na een grondig sollicitatiegesprek ) mijn eerste groepsreis, een rondreis van 3 weken doorheen Zuid-Afrika. Ik kijk er alvast naar uit !